Alle projecten

CO2-neutrale bananenrijperij Chiquita

Chiquita bouwt in Gorinchem aan een CO2-neutrale bananenrijperij. Kamplacon draagt bij met bijzondere gevelbedekking in aluminium en houtlook.

Bananen groeien maar slecht in Nederland. In de tropen gaat dat een stuk beter. Gelukkig rijpen de banen prima hier. Wereldspeler Chiquita laat in Nederland zijn bananen rijpen op twee locaties: Meppel en Gorinchem. Door groei, verdergaande efficiëntie en duurzaamheid besloot Chiquita een nieuwe bananenrijperij te laten bouwen. Langs de A15, op bedrijventerrein Oost II in Gorinchem.

Duurzame constructie

Dit nieuwe gebouw blinkt uit in duurzaamheid. De proceswarmte van de rijperij wordt gebruikt voor verwarming en koeling van de kantoren, toiletten worden gespoeld met regenwater, armaturen zijn uitgerust met daglichtregelingen en een laadpaal voorziet elektrische auto’s van stroom.

Die duurzaamheid is ook terug te vinden in de gevelbekleding. Kamplacon monteerde de onderhoudsarme buitenwandsystemen. Daarvoor gebruikten we trapeziumplaat 45-900 in de kleur RAL 9006 en monteerden het horizontaal. Passend bij het duurzame karakter van het gebouw plaatsen we ook plankprofiel Hairplan 300 en sandwichpaneel 2005B, beiden in Betula 71B1 houtlook.