Alle projecten

Verdiepte ligging A4

Van A naar B, van noord naar zuid, van links naar rechts…Nederland heeft een druk wegennet. Amsterdamse aannemers op weg naar een klus in Best, Friezen die gaan winkelen in Roermond, en Sparta supporters onderweg naar een uitwedstrijd in het Gelredome…en die moeten ook allemaal weer naar huis. Een groot deel van die mensen reizen per auto over ’s lands rijkswegen. Gelukkig is onze infrastructuur daar over het algemeen op voorzien, maar om de wegen goed te houden, moeten ze onderhouden worden. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de rijkswegen in ons land, en zo was onlangs de A4 aan de beurt. Kamplacon heeft hier een leuke bijdrage aan mogen leveren.

Limesaquaduct

Er wordt in totaal 7 kilometer aan nieuwe snelweg aangelegd tussen Delft en Schiedam. Tussen knooppunt Burgerveen en de aansluiting Leiden wordt de weg verbreed naar 2×3 rijstroken. Over een lengte van 1400 meter is de weg verdiept. De verdiepte ligging is inclusief een aquaduct, en is door Kamplacon voorzien van 15.000 m2 sandwichpanelen en 8.300 m2 plafondbekleding. Op zo’n druk en belangrijk traject zijn veel aspecten belangrijk. Uiteraard staan veiligheid en functionaliteit voorop. Maar dat wil niet zeggen dat de verdiepte ligging niet ook visueel aantrekkelijk kan zijn. Met mooie lijnen van het beton en smaakvolle kleuren van de bekleding is het fijn rijden over de vernieuwde A4.

Lange brandwerendheid

Het ziet er dus weer netjes uit tussen Burgerveen en Leiden. Er is een verbeterde doorstroming door de extra rijstrook, wat ook de verkeersveiligheid bevordert. Door de verdiepte ligging is de leefbaarheid voor de omwonenden beter geworden. Ook is de beplating geluidsabsorberend. Wat echter belangrijker is, is dat de bekleding ruimschoots voldoet aan de opgestelde veiligheidsvoorschriften. Zo hebben de panelen een lange brandwerendheid wat met name tijdens calamiteiten in bijvoorbeeld tunnels kostbare tijd op kan leveren. Bovendien zijn er in totaal 7 verschillende RAL kleuren gebruikt. Functioneel? Check. Veilig? Check. En mooi? Bekijk de foto’s, het filmpje, of rij zelf eens door de verdiepte ligging! Die is namelijk al een tijdje af.